Inšpektori SOI v Prešovskom kraji pozastavili predaj tovaru za asi 14, 2 milióna

27.05.2004 Celý región

Predaj štyri tisíc druhov tovarov v celkovej hodnote vyše 14, 2 milióna Sk pozastavili v 461 prevádzkových jednotkách pracovníci krajského inšpektorátu Slove...
Predaj štyri tisíc druhov tovarov v celkovej hodnote vyše 14, 2 milióna Sk pozastavili v 461 prevádzkových jednotkách pracovníci krajského inšpektorátu Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) so sídlom v Prešove za prvé štyri mesiace tohto roku.

Dovedna prekontrolovali 1199 prevádzkových jednotiek a zároveň vykonali 927 kontrolných nákupov.
Podľa vyjadrenia riaditeľa krajského inšpektorátu Cyrila Klobušovského na tlačovej konferencii v Prešove 25. mája porušenia platných noriem sa týkali nezodpovedajúcej kvality predávaného tovaru, jeho neoznačovanie požadovanými údajmi, nedodržania doby spotreby a neinformovanie o spôsobe používania a údržby výrobkov v štátnom jazyku. Predajcovia takisto nepredložili platné certifikáty, či vyhlásenia o zhode. Najčastejšie bol pozastavovaný predaj textilných výrobkov, obuvi, drogériového tovaru, nábytku, elektrospotrebičov, stavebných výrobkov a výpočtovej techniky. Z pozastavených na predaj druhov tovarov bolo 3316 za bezmála 12, 5 milióna Sk z dovozu.
Inšpektori v januári až v apríli zistili porušenie cenových predpisov v 16 prevádzkových jednotkách. V 32 prípadoch pozastavili používanie meradiel z dôvodu ich neplatnosti. Doklady o kúpe neboli vydané v piatich prípadoch. V šiestich prípadoch zistili porušenie zákona o ochrane nefajčiarov. V 14 prípadov kontrolovaný subjekt uviedol na trh stavebný výrobok bez platného vyhlásenia o zhode. Za závažnejšie zistené nedostatky kontrolnou činnosťou začala SOI v Prešove v hodnotenom období 303 správnych konaní.
SOI v Prešove prijala tiež 160 podaní a podnetov, z toho 22 anonymných, čo je oproti minulému roku za rovnaké obdobie značný pokles.
Klobušovský informoval, že 28 inšpektorov pracuje v teréne a denne ich obmieňajú pri kontrolovaní subjektov, čím realizujú protikorupčné opatrenia.

(jj)
 

Vyberte región